Al meer dan 75 jaar werkt MAS Seeds® samen met boeren om hoogproductieve, duurzame hybriden te ontwikkelen die zijn aangepast aan de klimaatverandering en de behoeften van de boeren. Elk zaadras is het resultaat van tien jaar onderzoek, ontwikkeling en innovatie. Deze expertise maakt ons een betrouwbare partner voor boeren in meer dan 50 landen. Onze hybriden bieden een hoge, stabiele opbrengst en helpen boeren om zich aan te passen aan klimaatverandering met ziektetolerante en droogteresistente variëteiten.

3 belangrijke onderzoeksprogramma’s

MAÏS

  • Zeer vroeg tot laat inkuilen, volume en verteerbaarheid
  • Zeer vroege tot late korrel
  • Tropische maïs

TOURNESOL

  • Zeer vroege tot late zonnebloemen
  • Technologieën voor herbicidetolerantie
  • Linolzuurtype en hoog oliezuurgehalte.
  • Weerbaar tegen bremraap, meeldauw en bruine roest.

AGRO-ECOLOGIE en diversificatie van gewassen

  • Productontwikkeling en -evaluatie voor bodembedekkers, koolzaad, soja, sorghum, luzerne en voedergewassenmengsels.
  • Het ontwerpen van agro-ecologische oplossingen zoals gemengde teelten, wisselteelten en intercropping.

Genetische selectie om de toekomst van boerderijen op lange termijn veilig te stellen

Het leveren van een innovatieve en duurzame zadenportfolio is een van de belangrijkste ambities van MAS Seeds® om een positieve impact te hebben op de landbouw en duurzame oplossingen te bieden voor de wereld van vandaag en morgen. Nieuwe beperkingen maken het werk van boeren complexer. Onze onderzoekers anticiperen al jaren op deze veranderingen en streven er voortdurend naar om zaden te verbeteren. Daarom is het creëren van duurzame genetica een van onze topprioriteiten bij het veredelen:

  • Verbetering van genetische tolerantie voor watertekorten
  • Genetische tolerantie bij toenemende ziekterisico’s
  • Zorgen voor voedselefficiëntie in het licht van klimaatverandering
  • Opbrengststabiliteit, aanpassing aan klimaatverandering en specifieke regionale bodem- en klimaatomstandigheden.

Geavanceerde technologieën om genetische winst en weerstand tegen klimaatverandering te vergroten

We streven ernaar verbeterde hybriden te creëren door eigenschappen zorgvuldig te selecteren en te combineren via kruisingen, genomische selectie met behulp van markers, envirotyping en datawetenschap. Deze hybriden dragen bij aan duurzame landbouw en spelen effectief in op de veranderende uitdagingen in de landbouw.

Genomische analyse van geëxtraheerd plantaardig materiaal

GENOMISCHE SELECTIE MET BEHULP VAN MARKERS

Moleculaire genetische markers stellen ons in staat om voor onze veredelingsprogramma’s uitsluitend planten te selecteren met de gewenste eigenschappen. Dit stelt ons in staat om de genetische winst van complexe eigenschappen per eenheid van tijd en kosten te verhogen. We gebruiken genomische gegevens om het genetisch potentieel van lijnen of hybriden in te schatten. Met deze informatie kunnen we genetisch materiaal nauwkeuriger en in een vroeger ontwikkelingsstadium identificeren, waardoor ons selectieproces nauwkeuriger, efficiënter en sneller verloopt.

DATAGESTUURD ONDERZOEK

We passen ultramoderne genotyperingsmethoden toe op al onze gewassen om de beste variëteiten voor u te ontwikkelen. In samenwerking met NSIP ontwikkelen we voorspellende veredelingstechnologieën om genetische innovatie sneller en nauwkeuriger op de wereldmarkt te brengen, waarbij we gebruikmaken van geavanceerde technologieën en gegevensanalyse om de prestaties van potentiële kruisingen te voorspellen, zelfs voordat we ze in het veld testen. Op deze manier testen we combinaties waarvan de kans groter is dat ze superieure hybriden opleveren, waardoor de efficiëntie en snelheid van het veredelen toeneemt.

ENVIROTYPING

We nemen een uitgebreide evaluatie van agroklimatologische scenario’s en modellen op in de selectiebeslissingen en hybride positionering als onderdeel van onze rasontwikkeling. Deze methode stelt ons in staat om de teeltomgeving te omschrijven, met inbegrip van factoren zoals bodemtype, temperatuur, vochtigheid en andere variabelen, en zo te begrijpen hoe deze omstandigheden de prestaties van rassen beïnvloeden. Door systematisch de interacties tussen genotype en omgeving te analyseren, kunnen we resistente en aanpasbare variëteiten creëren die bijdragen aan duurzame landbouw in diverse en variabele omgevingen.

Kruisbestuiving van zonnebloemen in kassen

CROSSBREEDING

Kruisen of kruisbestuiving met behulp van stuifmeel is de oudste selectiemethode, die teruggaat tot Mesopotamië, het begin van de huidige landbouw. Het gaat om het opzettelijk mengen van het genetisch materiaal van twee verschillende ouderplanten om nakomelingen te creëren met de gewenste eigenschappen. Dit langdurige proces maakt het mogelijk om specifieke eigenschappen te verbeteren, zoals een hogere opbrengst, weerstand tegen parasieten of aanpassingsvermogen aan verschillende omgevingen.

Teruggekruiste zonnebloem ouderlijn

CREËREN VAN OUDERLIJNEN

Het creëren van ouderlijnen is de systematische ontwikkeling van stabiele, genetisch uniforme lijnen door opeenvolgende generaties. Kwekers zorgen voor zorgvuldige zelfbestuiving (planten bevruchten met hun eigen stuifmeel en isoleren) van lijnen met de gewenste eigenschappen om genetische uniformiteit te behouden. Deze herhaalde cycli van zelfbestuiving en selectie kunnen 5 tot 10 jaar duren. De betrouwbare ouderlijnen die hieruit voortkomen, worden gebruikt als basis voor het kruisen tot hybriden om verbeterde plantenvariëteiten te creëren met consistente en gewenste eigenschappen.

Maïs met gecontroleerde kruisbestuiving

CREËREN VAN HYBRIDEN

Bij hybride kweek worden twee genetisch verschillende ouderlijnen gekruist om voordeel te halen uit het heterosiseffect, waarbij de hybride superieure eigenschappen vertoont in vergelijking met zijn voorgangers. Kwekers kiezen zorgvuldig ouderlijnen met complementaire eigenschappen en voorkomen zelfbevruchting om een gecontroleerde bevruchting te garanderen. De resulterende hybriden hebben een grotere groeikracht, opbrengst of resistentie, wat betekent dat hybrideveredeling een cruciale methode is voor het ontwikkelen van plantenvariëteiten met verbeterde prestaties en productiviteit.

Genetische innovaties essentieel om milieu-uitdagingen aan te gaan

Graanmaïshybriden met het WATERLOCK label bieden een superieur vermogen om zich te ontwikkelen onder omstandigheden met droogtestress.

GREEN+ snijmaïsrassen garanderen inkuilkwaliteit in het licht van de klimaatverandering, dankzij hun genetische vermogen om de ontwikkeling van het drogestofgehalte in de bladeren en stengels te vertragen, waardoor de fotosyntheseperiode wordt verlengd.

HELIOSMART-rassen hebben de hoogste genetische tolerantie voor de drie belangrijkste zonnebloemziekten: meeldauw, sclerotinia en verticillium, waardoor de opbrengst gegarandeerd is.

SAFETY+ hybriden voor winterkoolzaad garanderen opbrengsten in koude klimaten dankzij een verbeterde vroege groeikracht en een sterke ontwikkeling vóór de winter.

Onderzoekslocaties

MAS Seeds® heeft tien onderzoeks- en ontwikkelingsstations in Europa, West-Afrika en Centraal-Amerika. Hierdoor kunnen we germplasma en nakomelingen die aangepast zijn aan een breed scala van geografische omstandigheden testen en selecteren. Onze onderzoeksstations zijn gespecialiseerd in één of meerdere gewassen, afhankelijk van de locatie. De winterproductie wordt beheerd door onze vestiging in Mexico.

HAUT-MAUCO, Frankrijk
Maïscluster
53 onderzoekers

  • Laboratoria en kassen
  • Tests
  • Productie en voorbereiding van maïszaad voor onderzoek en ontwikkeling
  • Beheer van ouderlijnen van maïs

RHODON, Frankrijk
Cluster gericht op multiculturen
15 onderzoekers

  • Fenotypering voor intensieve en agro-ecologische markten.
  • Beheer van ouderlijnen van zonnebloemen.

HERRIEDEN, Duitsland
Kuilmaïsstation
9 onderzoekers

  • Fenotypering voor snijmaïs
  • Maïsproef voor Europa

BELCIUGATELE, Frankrijk
Zonnebloemcluster
15 onderzoekers

  • Productie en voorbereiding van zaden voor R&D.
  • Zonnebloemproeven voor Europa

BORISPOL, Oekraïne
Meergewassenstation
8 onderzoekers

  • Typering van producten op basis van maïs en zonnebloem voor een brede markt

KRASNODAR, Rusland
Meergewassenstation

4 onderzoekers

  • Pre-commercieel fenotypestation.

KALISZ, Polen
Maïsstation
3 onderzoekers

  • Fenotyperingstation voor korrel- en kuilmaïs

PUERTO VALLARTA, Mexico
Wintergeneratiecluster
7 onderzoekers

  • Winterproductie van maïs en zonnebloem van R&D seeds®.

QUERETARO, Mexico
Tropisch maïsstation
5 onderzoekers

  • Hoofdstation voor onderzoek en ontwikkeling van tropische maïs.
  • Ondersteuning voor winterproductieactiviteiten

AHOUATI, Ivoorkust
Tropisch maïsstation
2 onderzoekers

  • Pre-commercieel fenotyperingsstation voor tropische maïs

Belangrijke R&D-cijfers

10

R&D-stations

in Frankrijk, Duitsland, Roemenië, Oekraïne, Rusland, Polen, Mexico en Ivoorkust. 1 bi-moleculair laboratorium in Haut-Mauco, Frankrijk. 3 winterproductielocaties in Mexico, Chili en Argentinië.

120

Onderzoekers, ingenieurs en technici

in de R&D-afdeling

Samenwerken aan een veranderende landbouw

Lees meer over de doelstelling van MAS Seeds®.