Bij een goed beheer en correcte oogst, kan luzerne 3 tot 5 jaar meegaan. Bereid uw gewas voor op de winter met deze tips voor overleving. 

Uw luzerne beschermen

Bij een goed beheer en correcte oogst, kan luzerne 3 tot 5 jaar meegaan. Hier volgen enkele aanbevelingen om uw luzerne voor te bereiden op de winter en ervoor te zorgen dat het gewas overleeft. 

Correct oogsten

  • Maaihoogte: luzerne mag niet lager dan 6 tot 7 cm gesneden worden, anders heeft dit invloed op de hergroei. Als luzerne korter wordt gemaaid, kan de oogstmachine het gewas beschadigen en de hergroei tussen elke maaibeurt en/of voor het volgende voorjaar beperken.
  • Maaifrequentie: wacht 4 tot 6 weken tussen elke maaibeurt, afhankelijk van het klimaat. Wacht minimaal 4 (in het zuiden) tot 6 weken (in het noorden) om de hergroei tussen 2 maaibeurten en in het voorjaar te bevorderen. 
  • Laat luzerne één keer per jaar bloeien: luzerne vernieuwt zijn wortels vanaf het stadium van 30 cm hoogte tot aan de bloei. Door de luzerne één keer per jaar te laten bloeien, kan deze voldoende voedingstoffen inslaan om de winter door te komen en in het voorjaar opnieuw te groeien. 
  • Laatste maaibeurt 3 tot 5 weken vóór de eerste vorst: de laatste maaibeurt moet 3 tot 5 weken vóór de eerste vorst gebeuren. Dit beschermt de hergroei in de lente en helpt voor de overdracht van energievoorraden naar de wortels. 

Evolutie van de groei en wortelreserves bij de eerste groei of na het maaien (volgens DEMARLY) 

Bron : ARVALIS

Aan de bovenkant van de foto is een goede maaihoogte te zien (7 cm) en aan de onderkant van de foto wordt een slechte maaihoogte getoond (3 cm). 

Bron : Interne MAS Zaden®

Bemesting in het voorjaar

Om uw productiepotentieel maximaal te benutten, is het erg belangrijk dat de bemesting het meerjarige karakter van uw luzerne bevordert. Kalium is hierbij een belangrijk element en cruciaal voor het voortbestaan van de luzerne tijdens de vegetatieve herstart van het gewas. Luzerne heeft 30 kg kalium/ha per ton geproduceerde droge stof nodig. 

Kalium

Bereken de kaliumbehoefte van luzerne op basis van het potentieel van het gewas, de bodemanalyse en de restitutie van evorige gewassen.

Resultaten van de bodemanalyses

Zonder bodemanalyse:

  • 150 kg/ha voor een potentieel van 12 ton droge stof/ha
  • 300 tot 350 kg/ha voor een potentieel van 20 ton droge stof/ha
  • Zwavel-kalium moet worden verdeeld. Bij meer dan 200 kg/ha in twee keer toedienen in het voorjaar.

Fosfor

  • Luzerne heeft een goede biologische beschikbaarheid van fosfor nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen en zijn wortelsysteem in stand te houden. 
  • Bereken de fosforbehoefte van luzerne op basis van de bodemanalyse en de restitutie van vorige gewassen. 
Resultaten van de bodemanalyses

Dien 70 tot 80 kg/ha toe als er geen bodemanalyse beschikbaar is. Fosfor moet worden toegediend in het voorjaar bij de herstart van het gewas. 

Zwavel (S)

  • Luzerne heeft 50 kg/ha zwavel nodig bij de vegetatieve herstart in het voorjaar. 

*Bron: Arvalis

Zoek een product

Ontdek een volledig assortiment luzerne van rustperiode 4 tot 8, 1 variëteit, mix van 2 variëteiten of 4 variëteiten.

Contact

Onze plaatselijke teams bezoeken boerderijen en distributeurs om u het beste advies voor uw locatie te geven. Vind uw plaatselijke MAS Seeds-adviseur op de website van uw land of vul hier ons contactformulier in.